De muziek als het leven. Over ‘Goldberg’ van Bert Natter

Deze monumentale – meer dan 600 pagina’s – roman van Natter gaat over Johann Gottlieb Goldberg en over het uiteenvallen van de Europese Unie. Over Dresden en drugs. Over een lichte psychose en het worstelen met eigen identiteit. En dit alles in een bijzondere stijl die samen met de tijden verandert en sprekende personages door alle mogelijke registers van de taal heen (een droom van een literaire vertaler!).

Twee verhalen

By Gérard Janot - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7261761
By Gérard Janot – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7261761

Goldberg bestaat uit twee verhaallijnen, de ene van de zeventieneeuwse musicus en de tweede van de verteller Bas, ‘een gesjeesde musicoloog’. Natter weet die twee op een geheel eigen manier met elkaar te verbinden. Hierdoor leest het boek lekker weg en kan de lezer zijn eigen conclusies trekken over wat er eigenlijk verteld wordt. Voor mij zijn dit vooral twee onderwerpen: zoektocht en muziek.

Zoektocht

‘Je leest wel eens over mensen die in het verkeerde lichaam zijn geboren, erg lijkt me dat; zelf ben ik in de verkeerde wijk geboren – als je de foute verpakking hebt gekregen, dan kun je daar tegenwoordig iets aan laten doen, maar tegen een foute buurt, daar helpt niets aan, je kunt verhuizen wat je wilt’, zegt Bas (p. 471). Zo blijft hij ook bezig met het opnieuw uitvinden van zichzelf.

Muziek

Als ik in een woord zou willen opsommen waar Goldberg over gaat, zou ik zeggen: muziek. Van 17-eeuwse koralen tot optredens van een zekere DJ Hell in een verdacht café in Utrecht. Eigenlijk kan de muziek in dit boek doorgaan voor het leven. De verteller is een musicoloog zonder diploma, wat wil het dan over hem zeggen?

PS. Dit is mijn vierde korte bespreking van de shortlist van ECI-literatuurprijs. Binnenkort volgen er nog twee, waarna ik samen met andere leden van de Lezersjury ga kiezen welk boek de Lezersprijs krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *