‘Jij zegt het’… en ik geloof er niks van. Over het nieuwste boek van Connie Palmen

Ted Hughes en Sylvia Plath. Een bekend sprookje: ontmoeting van twee vrije geesten, passie, huwelijk, kinderen, mannelijk overspel en daaropvolgende problemen waardoor de onschuldige dichteres uiteindelijk zelfmoord pleegt. Zo wordt het leven van de twee dichters vaak samengevat, simpel en eenzijdig. In Jij zegt het neemt Connie Palmen het op voor Ted Hughes. En levert, wat mij betreft, een minstens zo eenzijdig verhaal af.

In de roman van Palmen is Ted Hughes zelf aan het woord. Connie Palmen vertelt echter voornamelijk over Sylvia Plath, gezien door zijn ogen. De rest van hun leven – vrienden, reizen, ouders, dichten, zelfs hun kinderen – wordt een decor. Toch krijg ik niet het gevoel dat de relatie tussen de twee dichters enige diepgang heeft. Zij twijfelt aan zichzelf en zoekt verlossing bij hem; hij reikt haar verlossing aan en bidt Sylvia aan, totdat hij het te moe is. Dan vindt Ted zijn ‘koningin van de nacht’ en verlaat zijn vrouw voorgoed.

Met haar gezonde dosis exaltatie* maakt Connie Palmen het mij moeilijk, zo niet onmogelijk, om de Ted Hughes uit Jij zegt het helemaal serieus te nemen. Dan kun je het boek ook anders begrijpen en aannemen dat het uitgebreide betoog van de dichter indirect zijn portret schetst. Voor mijn jij-zegt-het-connie-palmengevoel schiet het boek hierin tekort omdat er uiteindelijk slechts feiten worden geserveerd in een sausje van grote woorden.

Toch heeft Jij zegt het ook zeker zijn voordelen. Zo leest het boek gemakkelijk weg en weet Connie Palmen de mythische wereld van vrije geesten aantrekkelijk te schetsen. Daarmee word ik er zelf aan herinnerd om wat meer tijd te nemen voor dingen die er echt toe doen. Zoals het lezen van Sylvia Plath en Ted Hughes, bijvoorbeeld.

* Een willekeurige citaat: ‘De afgelopen vijendertig jaar ben ik de zwijgende gijzelaar geweest van haar mythe, opgesloten in een mausoleum waarin ik werd tentoongesteld als het reliek van een tragisch huwelijk’ (p. 256). Echt waar?

PS. Dit is mijn eerste korte bespreking van de shortlist van ECI-literatuurprijs. Binnenkort volgen er nog vijf, waarna ik samen met andere leden van de Lezersjury ga kiezen welk boek de Lezersprijs krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *