Shut Up & Write: tips voor schrijvers en vertalers

Dit jaar lijkt in veel opzichten een jaar van ‘voor het eerst’ te zijn: mijn eerste Nederlandstalige gastblog (over al dan niet handige apps voor zzp’ers) staat online, daarna kwam de eerste boekvertaling van mijn hand, en gisterenavond heb ik ook nog voor het eerst deelgenomen aan de Amsterdamse Shut Up & Write waar ik een aantal tips voor schrijvers en vertalers heb gehoord.

Shut Up & Write

Naar eigen zeggen van de organisatoren komt er bij Shut Up & Write Amsterdam ‘een groep schrijvers samen om een uur lang in stilte te schrijven in een openbare ruimte’. Daar schuift altijd een (beginnend) schrijver bij om na de afloop over zijn/haar werk te vertellen en allemaal dringende vragen over het schrijven zelf (‘twee dagen per week, heilig in mijn agenda’), het samenwerken met een redacteur (‘belangrijke tips? ongelooflijk veel’) en bekendheid te beantwoorden.

Gisteren was Frank Gunning aan de beurt in de Amsterdamse Scheltema.

Papier en pennen

Wat ga ik aan deze avond overhouden, behalve zo’n zes honderd vers geschreven woorden aan mijn middeleeuwse verhaal?

Sowieso de tips van Frank Gunning, die net zo handig voor schrijvers als voor literaire vertalers kunnen zijn. Zoals het advies om tijdens het schrijven een stuk papier en een aantal pennen met verschillende kleuren klaar te leggen. Zo kun je krabbelen wanneer het je uitkomt en zodoende niet alleen overzicht op verschillende draden van je verhaal te krijgen, maar ook nog eens je hersenkwabben en daarmee creativiteit wakker te schudden*. Ik zie heel goed hoe ik dit zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de stemmen van verschillende personages, door de tekst verspreide alinea’s die indirect verbonden zijn, of simpelweg citaten aan te duiden.

Of het idee om bepaalde dagen/tijdstippen als bezet verklaren en aan het werk gaan zonder dat er een deadline boven mijn hoofd hangt. Vaker gehoord? Natuurlijk. Maar toch doet het herhalen wonderen.

* – wat, gek genoeg, ook onder de ICT’ers populair is (kreeg ik net te horen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *