Nederlandse schrijvers? En… Wie zijn dit zoal?

Ik hou van lezen. En lezen doe ik dan ook in drie talen: Pools, Nederlands en Engels. Vele gesprekken met andere obsessieve (vrolijke, enthousiaste, noem maar ook) lezers verlopen volgens hetzelfde scenario: ‘Nederlandse schrijvers? Noem maar eens de bekendste!’. Daarna word ik geacht een rijtje namen te presenteren, waarna vaak een teleurgestelde ‘Oh, nooit van gehoord’ volgt. Voor Poolse schrijvers geldt overigens hetzelfde, met uitzondering van een paar namen die wel bekend zijn (Szymborska, Kapuściński en Gombrowicz worden het vaakst genoemd, met Myśliwski op sterke vierde plaats). Jammer voor beide talen en veel lezers.

Daarom ben ik vorig jaar begonnen met mijn subjectieve alfabet van Nederlandse schrijvers. Elke maand publiceert de website pisarzemowia.nl mijn stuk over een schrijver die ik kan waarderen. We zijn inmiddels bij de letter K en heel wat genres hebben de revue al gepasseerd – onder meer cabaret, graphic novels en goede oude romans.

Ik werkte onlangs samen met Łukasz Koterba ook aan een stuk over literaire journalistiek in Polen. Als het goed is, verschijnt de tekst over nieuw (althans voor de Nederlandse lezer) journalistiek talent binnenkort online. Hopelijk zal mijn rijtje met namen van de oh-zo-schitterende-auteurs ooit op een blik van herkenning mogen rekenen. Voor zover rijtjes mogen rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *