Wanneer is een beëdigde vertaling nodig?

Stempel gebruikt voor een beëdigde vertaling

Wat is een beëdigde vertaling?

Beëdigde vertaling wordt door een beëdigd vertaler gemaakt. Het is een officieel document, voorzien van een handtekening, stempel en een verklaring (slotformule) van de vertaler. De vertaling heeft dezelfde juridische waarde als het origineel document en wordt eraan (of aan de kopie ervan) gehecht.

Wanneer is een beëdigde vertaling nodig?

Een beëdigde vertaling is nodig als het om officiële documenten gaat, zoals identiteitsbewijzen, diploma’s, geboorteaktes, aktes van oprichting en dergelijke.

Als je een vertaling voor andere doeleinden wil gebruiken, volstaat meestal de ‘gewone’ vertaling.

Een vertaling legaliseren, wat houdt dit in?

Als je een beëdigde vertaling in het buitenland wil gebruiken, is het noodzakelijk om de vertaling eerst in Nederland te legaliseren. In het geval van vertalingen Pools is het genoeg om een speciale stempel van een rechtbank te verkrijgen (zogenaamd apostillestempel). Dit kost 20 euro en het document is direct klaar voor het gebruik in het buitenland.

Waarom bestaan er beëdigd vertalers?

Iedereen kan zich een vertaler noemen. Beëdigde vertalers worden getoetst zodat er geen twijfel bestaat over hun waardigheden en integriteit.

Wie kan beëdigd vertaler worden?

Er zijn wettelijke voorschriften voor de beëdigde vertalers. In Nederland moet men zich eerst inschrijven in het Register Beëdigde tolken en vertalers. Dit kan alleen als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ik moest bijvoorbeeld slagen voor een Rbtv-toets voor vertalers Nederlands-Pools. Hierbij worden vertaal- en taalwardigheden gecontroleerd op basis van echte teksten.

Daarna moest ik een geldige VOG voorleggen (zowel de Nederlandse als de Poolse – uiteraard voorzien van een vertaling) en de eed bij de rechtbank in Amsterdam afleggen.

2 gedachten over “Wanneer is een beëdigde vertaling nodig?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *